Pe 13.12. 04:18
Nimipäivä: Seija

Etusivu
Harrastukset
Ajankohtaista
Lemmikit
Viihde
Pelit
Tunnilla
Pelit
Tunnilla
Keskipohjanmaa

AjankohtaistaKilpailuMini GepardiKp24

Pöytäkiekko jaksaa koukuttaa
Janne Ollilan sängyn alla makaa aina pari puhki pelattua Stigaa.
Tiukkaa vääntöä. Matias Borén (vas.) kukistamassa Niklas Kinnusta. Ottelua seuraa nuoriso-ohjaaja Viljami Kinnunen. Kuva: Clas-Olav Slotte– Vuodessa saattaa mennä kolmekin peliä.
Ollila on Suomen pöytäjääkiekkoliiton puheenjohtaja. Hänelle Suomen ja Ruotsin väreissä lätkiminen on muutakin kuin satunnaista ajanvietettä.
24-vuotias naantalilainen löysi pöytäjääkiekon reilut kymmenen vuotta sitten. Rakkaus leimahti heti.
– Suomessa pelattiin silloin pöytäjääkiekon MM-kisat, ja Jääkiekko-lehdessä oli asiasta juttua. Aloin pelata tätini miehen kanssa viikonlopputurnauksia, ensimmäisiin SM-kisoihin osallistuin jo parin vuoden kuluttua. Siitä lähtien olen kiertänyt Suomea, sanoo Ollila, joka pelasi pronssille viikonloppuna Espoossa kisatuissa SM-kisoissa.
Suurimpina saavutuksinaan hän pitää Latviasta nappaamaansa maailmanliigan kisan kolmatta sijaa sekä joukkuepelin Euroopan mestaruutta. Takana on myös kahdet MM-kisat, kolmannet ovat edessä keväällä Budapestissa.
– Vuoteen mahtuu kymmenisen kovaa turnausta. Turun ja Naantalin paikallisliigojen pelejä on melkein viikoittain. Tämä on siitä hieno laji, että ensikertalainenkin voi osallistua vaikka maailmanliigan peleihin, vain arvokisoihin valitaan maan parhaat.

Vinkkejä
aloittelijoille

Virallista pöytäjääkiekkoa pelataan ruotsalaisen Stigan peleillä, joista ensimmäiset tulivat markkinoille jo vuonna 1958. Kiekkokaukalossa on käväissyt muitakin merkkejä, mutta Stigan brändi on kestänyt kovatkin taklaukset.
– Kisoissa pelivälineenä on aina Stiga Playoff, jota on myyty maailmalla yli neljä miljoonaa kappaletta. Euroopan lisäksi laji on levinnyt Pohjois-Amerikkaan. Suomi on tasoltaan maailman kovin, sillä viimeisen seitsemän vuoden aikana lajin pariin on eksynyt pari äärimmäisen lahjakasta junioria.
Ollila antaa pari vinkkiä aloittelijoille.
– Opettele tekemään maali suoraan syötöstä eli hyökkää molempia käsiä apuna käyttäen. Suorilla laukauksilla et pääse tappiota pidemmälle. Sumputa keskialue, jolloin vastustaja ei pysty tekemään helppoja pakkilaukauksia. Yksi peruskikoista on pistää kiekko ränniä pitkin toiseen laitaan ja laukaista maaliin, toinen varma juttu on syöttää sentterille ja ampua.
Peruskoukeroiden takaa löytyy kikkojen kiehtova maailma: kone, bulldozer, lämäri, ceulemans, muuri, prototyyppi, kioski... Yksi mielenkiintoisimmista on kioski, jossa kiekko nostetaan jalan hipaisulla pystyyn ja lämätään takakentältä sentterin yli äimistyneen maalivahdin taakse. Kaikki tapahtuu yhdessä vilauksessa.
Ollila neuvoo hakemaan lisäinspiraatiota pöytäjääkiekkoliiton nettisivuilta, josta löytyy linkki ”kikkakoulun” videovinkkeihin.
Ollilan oma harjoittelu on jäänyt viime aikoina vähemmälle.
– Syksystä asti on ollut niin paljon pelitilaisuuksia, että perusharjoittelu on jäänyt lähinnä kevyeksi kiekon pyörittelyksi. En silti koe olevani pelaajana valmis, kikkoihin on saatava lisää terävyyttä. Minullakin oli vaihe, jolloin junnasin paikallani ja homma kyllästytti, mutta maajoukkueeseen pääsy nosti pelaamisen uudelle tasolle, parhaimmillaan MM-rankingin sijalla 17. käväissyt Ollila sanoo.

Kälviän
kiekkohirmu

Kälviän Turbosiiselit on yksi Suomen pöytäjääkiekkoseuroista. Seuraa johtaa tietotekniikkaa Oulun yliopistossa opiskeleva 22-vuotias Ville Hietala.
Hietalan tarina alkoi perinteisellä tavalla, kun joululahjapaketista löytyi Stiga.
– Kaivoin netistä lisää tietoa lajista. Sitten eksyin Oulussa turnaukseen, nykyään erilaisia turnauksia on kymmenisen vuodessa. Parhaimmillani olen ollut kahdeksas SM-kisoissa. Olen Keski-Pohjanmaan menestyneimpiä pelaajia, hän nauraa.
Hietala on hyökkäävä pelaaja, puolustuksessa olisi parantamisen varaa.
– Yleensä hyökkään vasemmalla laiturilla. Suosikkikikkani on kone eli syöttö laiturilta sentterille, mutta kyllä kioskikin lähtee tarvittaessa.
Pöytäjääkiekkoilija ei tarvitse kypärää, mutta täysin vaaraton laji ei sekään ole.
– Selkä joutuu koetukselle, kun pelaa seisaaltaan.

Harrastukset
Parkout
Kilpatanssi
Friikkisirkus
Sarjakuvat
Sarjakuvat 2
Skeittaus
Virkkaa perhonen
Magna sarjakuvat
Elisa elää eläimille
Liikunta pitää mielen virkeänä
Hevoshullun tie vei alan oppiin
Pöytäkiekko jaksaa koukuttaa
Louekalliolla lautaillaan


Päätoimittaja:
Lassi Jaakkola

Toimitus:
Puh. (06) 8272 000 (keskus)
Fax. (06) 8220 208
Sähköposti: toimitus@kpk.fi


Kosila Digimedia