Pe 13.12. 04:11
Nimipäivä: Seija

Etusivu
Harrastukset
Ajankohtaista
Lemmikit
Viihde
Pelit
Tunnilla
Pelit
Tunnilla
Keskipohjanmaa

AjankohtaistaKilpailuMini GepardiKp24

Kauneusala kiinnostaa nuoria
Anna-Leena Marjusaari on yhdistänyt parturi-kampaaja opintoihinsa myös merkonomin ja meikkaaja-maskeeraajan tutkinnot. Kuva: Tomi HirvinenKampaajakoulutuksessa pidetään välivuosia
Kauneusala kiinnostaa nuoria  
Kauneusalan koulutuspaikat ovat nuorten keskuudessa kysyttyjä. Alalle on tunkua, joten oppilaitokset pyrkivät säännöstelemään valmistuvien määrää pitämällä paussia koulutusten aloitusvuosissa.
Esimerkiksi Kokkolan ammattiopistolla parturi-kampaajien määrää pyritään säännöstelemään välivuosilla. Talossa opiskelee kerrallaan vain kaksi vuosikurssia. Seuraava uusi ryhmä aloittaa ensi syksynä, haku on käynnissä parasta aikaa.
–Nykyinen käytäntö aiheuttaa pientä ontumista niin opetussisältöihin kuin oppimisyrityksemme palvelutarjontaankin. Esimerkiksi kaikkia kursseja ei järjestetä joka vuosi, mikä on toisinaan hankaloittanut nopeasti etenevien opiskelijoiden arkea. Kampaamon kannalta taas olisi ihanteellista, että talossa opiskelisi aina myös kolmannen vuosiluokan oppilaita, tietää opettaja Tarja Roiko Kokkolan ammattiopiston parturi-kampaamolinjalta.
Ammattiopiston kampaamolinja kiinnostaa pääsääntöisesti yläasteikäisiä, mikä on oppilaitoksen toiminnan lähtökohtakin. Kaksikymmentä aloituspaikkaa täytetään paitsi aikaisemman koulumenestyksen myös pääsykokeiden perusteella. Allergiset oppilaat pyritään karsimaan heti alkuvaiheessa.
–Kampaajalta vaaditaan toki kädentaitoja ja tiettyä taiteellisuutta. Kyseessä on kuitenkin ennen kaikkea palveluammatti, joten kiinnitämme pääsykokeissa erityisen paljon huomiota hakijan vuorovaikutustaitoihin, Tarja Roiko tähdentää.
Kokkolan ammattiopiston tiloissa sijaitseva oppimisyritys HiusSoppi tarjoaa asiakkailleen erilaisia parturi-kampaamopalveluita. Opettaja Tarja Roiko kertoo, että 18-paikkaisen kampaamon tilauskirja täyttyy mukavasti.
–Kolme vuotta kestävä koulutus antaa hyvän pohjan mahdollisille jatko-opinnoille tai jopa oman yrityksen perustamiselle, sillä työelämä on koko opintojen ajan vahvasti läsnä.

Taidot täydentävät toisiaan
Kauneudenhoitoalan ammattilaiset ovat kasvavassa määrin moniosaajia. Parturi-kampaajan taitoja täydennetään usein esimerkiksi meikkaajan koulutuksella. Tähän ratkaisuun päätyi myös Kaustiselta lähtöisin oleva Anna-Leena Marjusaari. Nuoren naisen koulutustausta on monipuolinen.
–Opiskelin Kokkolan ammattiopistolla kahta ammattitutkintoa yhtä aikaa. Valmistuin vuonna 2005 parturi-kampaajaksi ja vuosi sen jälkeen merkonomiksi. Yhteensä kahden tutkinnon suorittamiseen meni neljä vuotta, hän muistelee.
Marjusaari myöntää kahden ammattitutkinnon yhdistämisen olleen työlästä.
–Toisaalta aineiden erilaisuus toi kaivattua vaihtelua. Taloushallinnon asiat ovat minulle ehkä liian teoreettisia, mutta sain paljon sellaista tietoa, josta hyödyn tänä päivänäkin.
Opinnot eivät suinkaan loppuneet kaksoistutkintoon. Seuraavaksi Anna-Leena innostui meikkaaja-maskeeraajakoulutuksesta. Lisäjännitettä toi opiskelupaikan eksoottisuus: puolivuotinen koulutus järjestettiin Espanjassa.
–Vaikka Espanjassa olimmekin, koulutus tapahtui suomen kiellä ja myös opettajamme olivat Suomesta, Marjusaari kertoo.
Talven kestänyt koulu päättyi työharjoitteluun, jonka hän suoritti Tampereella.
–Toukokuussa palasin Kokkolaan ja siitä asti olen työskennellyt Salon Marjo Aholan palveluksessa.
Anna-Leena on tyytyväinen opintokokonaisuuteensa. Taidot täydentävät toisiaan ja niitä saa soveltaa myös käytännön työelämässä.
–Uutta opittavaa tulee eteen jatkuvasti. Esimerkiksi maanantaina olimme työporukalla ripsien pidennyskurssilla Oulussa. 
 
 
 

 

Ajankohtaista
Ajankohtaista
Kamerat rauhoittavat
Amisautot
Menestystä essuilla
Vanhojenpäivä
HelmiLAN
Nuorilla valinnan kevät
Agrikolan Aviisi - kisa
Kauneusala kiinnostaa nuoria
Mopoautoilu
Ammattitaidon EM kisat
Koulukiusaaminen
Pientä lukiota puolletaan
Kisa viimeisistä kesätyöpaikoista


Päätoimittaja:
Lassi Jaakkola

Toimitus:
Puh. (06) 8272 000 (keskus)
Fax. (06) 8220 208
Sähköposti: toimitus@kpk.fi


Kosila Digimedia