Pe 13.12. 04:11
Nimipäivä: Seija

Etusivu
Harrastukset
Ajankohtaista
Lemmikit
Viihde
Pelit
Tunnilla
Pelit
Tunnilla
Keskipohjanmaa

AjankohtaistaKilpailuMini GepardiKp24

Hevoshullun tie vei alan oppiin
Olivia Joki-Hollanti (9v) nousemassa Ronja-ponin selkään ratsastuksenopettaja Päivi Hietalan ja Annina Norrenan (7v) avustamana.Hevoshullun tie vei itsestäänselvästi alan oppiin
Pieniä palautteita joka päivä  
 
 
Kokkolalaisen Isojärven ratsastuskoulun ratsastuksenopettaja Päivi Hietala kokee työnsä antoisaksi joka päivä. Työstä saa jatkuvaa palautetta. Ratsastuksenopettaja tuntee onnistuneensa, kun hänen pieni 6-vuotias oppilaansa oppii keventämään ravissa tai kun toinen, vastikään lajista innostunut 60-vuotias saa hevosen nostamaan laukan. Tai kun joku voittaa pelkonsa ja uskaltaa taluttaa isokokoisen nelijalkaisen maneesiin.
Noin 25 vuotta opettajana toiminut Hietala voi olla tyytyväinen itseensä silloinkin, kun hevoset kulkevat tunnilla tyytyväisen rentoina ja reippaina, oikein ratsastettuina eteenpäin.
Onko ratsastuksenopettajan työ lähes jokaisen pienen hevoshullun toiveammatti? Päivi Hietala ei oikeastaan koskaan erityisesti haaveillut alasta. Siitä vain tuli hänelle ammatti luonnollisena jatkumona 11 vuotta jatkuneelle harrastukselle. Valtaisalla halulla hän imi itseensä oppia ratsastuskoulussa Mäntässä, jossa oli tasokas opetus ja jossa vieraili maan parhaita valmentajia osaamistaan jakamassa.
Tismalleen samoin, itsestäänselvästi, näyttää kulkevan kannuslaisen, 23-vuotiaan Paula Pätiälän ura. Vanhemmat veivät heppahullun tyttönsä talutusratsastukseen Leiri Kannukseen ja lähes sille tielle tyttö jäi. Harrastus ei loppunut, kuten monilla, teini-iän myllerryksessäkään ja nyt nuori nainen opiskelee toista vuotta ratsastuksenohjaajaksi Ypäjällä. Hänellä on kunnianhimoiset tavoitteet päästä mahdollisimman pitkälle alallaan ja kehittää itseään niin opettajana kuin ratsastajana. Ratsastuksenohjaajan tutkinnon jälkeen hän haluaa opiskella ratsastuksenopettajaksi ja ehkä jossain vaiheessa Paula Pätiälän kouluratsuna Ypäjällä on hevosopiston omistama 11-vuotias suomenhevosruuna Lester.edelleen master-opettajaksi.
– Mutta ne nyt ovat vielä kaukana tulevaisuudessa, tyttö toppuuttelee innostustaan.
Hietalan ja Pätiälän tiet kohtaavat keväällä, kun Pätiälä tulee Isojärven ratsastuskouluun työharjoitteluun.

”Hei,
tää on mun työ!”

Paula Pätiälä odottaa tulevasta ammatistaan vaihtelevaa, joka päivä erilaista. Hän nauttii ajatuksesta, että saa olla tekemisissä erilaisten ihmisten ja hevosten kanssa.
Päivi Hietala oikoo käsityksiä, että ratsastuksenopettajan työ olisi vain osa-aikainen iltatyö ja pelkkää ratsastustuntien pitämistä. Tunteja saattaa olla päivisinkin, on paperiurakoita, minkä lisäksi Hietala ratsastaa tuntihevosiaan niin sanotusti läpi, jolloin ne ovat oppilaiden helpommin käsiteltäviä ja ratsastettavia.
Se, että työ on kuitenkin pitkälle iltapainotteista, on perheelliselle jossain määrin kuluttavaa. Hietala mainitsee myös, että oma lukunsa on valtava vastuu sekä hevosista että oppilaista – kaikista niistä, jotka tallilla pyörivät. Ratsastuksenopettajalla on myös iso rooli kasvattajana.
Paula Pätiälää eivät ammattinsa haasteet ja vastuut pelota. Hän luottaa hyvään koulutukseen, jonka saa Ypäjän Hevosopistolla.
– Ratsastusta opettavan pitää olla sosiaalinen ja määrätietoinen niin, että hän vie opettamansa asiat loppuun. Opettajalla pitää myös olla hyvä kunto, hän selvittää ammattinsa vaatimuksia.
Kuntoa testattiin myös pääsykokeissa. Samoin testattiin ratsastustaitoa perusratsastuksesta este- ja koulupuolen taitoihin. Haastatteluissa selvitettiin ohjaajakokelaan motivaatiota ja soveltuvuutta alalle.
– Kevät on parasta aikaa tässä työssä. Kun aurinko paistaa ja tunnit siirtyvät ulkokentälle ja kaikki ovat tyytyväisiä, tekee mieli hehkuttaa, että hei, tämä on mun työ, Hietala nauraa.

Harrastukset
Parkout
Kilpatanssi
Friikkisirkus
Sarjakuvat
Sarjakuvat 2
Skeittaus
Virkkaa perhonen
Magna sarjakuvat
Elisa elää eläimille
Liikunta pitää mielen virkeänä
Hevoshullun tie vei alan oppiin
Pöytäkiekko jaksaa koukuttaa
Louekalliolla lautaillaan


Päätoimittaja:
Lassi Jaakkola

Toimitus:
Puh. (06) 8272 000 (keskus)
Fax. (06) 8220 208
Sähköposti: toimitus@kpk.fi


Kosila Digimedia