Pe 13.12. 05:39
Nimipäivä: Seija

Etusivu
Harrastukset
Ajankohtaista
Lemmikit
Viihde
Pelit
Tunnilla
Pelit
Tunnilla
Keskipohjanmaa

AjankohtaistaKilpailuMini GepardiKp24

Sairaalapaidalla voittoon
Voittoisaa paita-ideaa esittelevät Moona Luomanen, Kaisu Kåla, Maria Isokangas, Fanny Bäck, Milja Kaivosoja, Julia Hansson ja Elena Kaivosoja. Kuva: Clas-Olav SlotteNuori yrittäjyys -yritysten paras liikeidea, yritysesittely ja nettisivut Kokkolasta
Sairaalapaidalla voittoon  
 
 
Lukuvuoden 2007–2008 Nuori yrittäjyys -yritysten parhaat palkittiin valtakunnallisilla NY-messuilla Jyväskylässä perjantaina. Tänä vuonna kokkolalaisen Länsipuiston 9.-luokkalaiset Elena ja Milja Kaivosoja, Moona Luomanen ja Maria Isokangas voittivat parhaan yritysideakilpailun omassa sarjassaan. Tyttöjen perustama yritys Menex NY suunnitteli ja valmisti lapsipotilaiden sairaalapaidan, jonka pukeminen onnistuu letkuja irrottamatta. Iloisenväriset paidat lisäävät lasten viihtyvyyttä sairaalassa. Etenkin leikkauspotilaille sopivat paidat on otettu innostuneena vastaan niin Oulun yliopistollisessa sairaalassa kuin Keski-Pohjanmaan keskussairaalassakin.
Myös ruotsalaisen yläasteen 9.-luokkalaisten Julia Hanssonin ja Fanny Bäckin yrityksen Jox VF:n yritysesittely ja nettisivut palkittiin sarjansa parhaina.
Nuori Yrittäjyys ry (NY) tarjoaa yrittäjyys- ja kuluttajakasvatusta tukevia opinto-ohjelmia peruskoulun 9. luokilla sekä keskiasteen oppilaitoksissa opiskeleville 14–25-vuotiaille nuorille. Tekemällä oppimisen periaatteella toimivat käytännönläheiset ohjelmakokonaisuudet opettavat nuorille ongelmaratkaisua, ryhmätyötä ja vastuunottoa omasta toiminnasta. Ne tarjoavat myös mahdollisuuden omien ideoiden toteuttamiseen.

Tuore ja
toimiva idea

Parhaan idean valintakriteerinä oli tuotteen idean uutuusarvo, mahdollisuus toteuttaa NY-vuosi yrittäjänä ohjelman puitteissa, asiakkaiden määrittely ja kilpailutilanne markkinoilla. Menex NY:n sairaalapaitoja kiiteltiin selkeydestä ja selkeän kohderyhmän löytämisestä. Ideasta henki nuorten halu auttaa muita nuoria omalla toiminnallaan.
– Lapsille pukeutuminen ja ympäristö ovat viihtyvyyttä lisääviä tekijöitä, jotka voivat jopa edistää paranemista sairaalahoidon aikana, liike-elämän edustajista koostuva kilpailun tuomaristo totesi perusteluissaan.
Menexin idea syntyi Kaivosojan sisarusten Miljan ja Elenan päässä.
– Kävimme katsomassa pikkuveljeä sairaalassa, jossa hän oli leikkauspotilaana. Silloin tuli esille tarve paidasta, joka olisi helppo pukea ja riisua ilman, että esimerkiksi letkuja pitäisi irrottaa. Kehittelimme ideaa pitemmälle ja kyselimme Oulun yliopistollisesta sairaalasta toiveita siitä, millainen paidan tulisi olla, Milja Kaivosoja selvittää.
Kun paita oli suunniteltu, nuoret kääntyivät kokkolalaisten yritysten puoleen ja saivatkin Halpa-Hallista ja Prismasta T-paitoja, jotka sitten muotoiltiin uudelleen. Tytöt painoivat paitoihin piristeeksi erilaisia kuvia. Nyt paitoja on lahjoitettu keskussairaalan ja yliopistollisen sairaalan lastenosastoille.
Nuoret yrittäjät eivät vielä tiedä, tuleeko paita tuotantoon ja jos, saavatko he siitä ehkä taloudellista hyötyä.
– Uskon, että pienellä kehittämisellä siitä voisi tulla jopa myyntituote, sanoo NY-toiminnasta Kokkolassa vastaava opettaja Kaisu Kåla.

Innostavia
kursseja
Kaisu Kåla on puuhannut NY Vuosi yrittäjänä -ohjelman parissa kymmenkunta vuotta. Menestystä on tullut aiemminkin ja viime vuonna valtakunnalliset messut järjestettiin Kokkolassa. Vapaaehtoisena kurssina koulutyön ohessa tapahtuva toiminta on hiljalleen laajentunut ja Kokkolassa siihen osallistuu tänä vuonna noin 100 nuorta. Kåla pitää rikkautena sitä, että molemmat kieliryhmät ovat edustettuna.
– Se tarjoaa kielikylpyjä nuorille puolin ja toisin ja toiminta on lisännyt koulujen välistä yhteistyötä.
Kålan mukaan innostus on laajenemassa myös maakuntaan. Tänä vuonna NY-messuilla oli mukana myös ryhmä kannuslaisia nuoria.
Kåla sanoo opettajien olevan lähinnä vinkkaajia ja taustatukia, nuoret toimivat itsenäisesti. Töitä tehdään paljon kotona, varsinaisia oppitunteja yrittäjyyttä varten on vain yksi viikossa. Myös messumatkat tehdään omalla ajalla.
Julia Hanssonin ja Fanny Bäckin yritysesittely tapahtui messupaikalla, mutta työ tehtiin kotona tietokoneen ääressä.
– Messuilla esiintyminen tuo mukanaan itsevarmuutta ja esiintymistaitoja. Jokaisesta osakilpailuvoitosta nuoret saavat tärkeitä pisteitä ja todistuksia tulevia työpaikkoja varten. Kokkolassa yritykset arvostavat näitä saavutuksia ja ovat olleet hyvin yhteistyöhaluisia, Kaisu Kåla kiittelee.

Tunnilla
tanssin syke katkaisee koulurytmin
Sairaalapaidalla voittoon
Monipuolinen aikamatka


Päätoimittaja:
Lassi Jaakkola

Toimitus:
Puh. (06) 8272 000 (keskus)
Fax. (06) 8220 208
Sähköposti: toimitus@kpk.fi


Kosila Digimedia