Pe 13.12. 05:16
Nimipäivä: Seija

Etusivu
Harrastukset
Ajankohtaista
Lemmikit
Viihde
Pelit
Tunnilla
Pelit
Tunnilla
Keskipohjanmaa

AjankohtaistaKilpailuMini GepardiKp24

Elisa elää eläimille
Kotitilalla Perkaksessa ei ahtaus ahdista. Elisa Jalakas sekä ponit Thunderman (vas.) ja Biene. Kuva: Juha SallinenEste- ja kouluratsastus täyttävät 11-vuotiaan vapaa-ajan
Elisa elää eläimilleen  
 
 
Auton etuvalot haukkaavat hämärtyvää maisemaa. Katulamput ja Jyväskyläntien tauoton vilinä jäävät kaukaiseksi muistoksi pienen sivutien imaistessa kohti Perkasta.
Lähestymme kahta keltaista maalaistaloa. Lypsykoneista puksuttava navetta työntää lämmintä höyryä pakkasilmaan.
Olemme viitisen kilometrin päässä Kokkolan keskustasta, Jyväskyläntiellekin on matkaa vain kilometri, mutta kaupungin kiirettä kumartava elämänmeno on menettänyt merkityksensä.
Siellä hän jo odottaakin, 11-vuotias Elisa Jalakas. Hollihaan koulun viidesluokkalainen heiluttaa käsiään sovitusta vartin myöhässä saapuville vieraille. Hevosille elävä hevostyttö on valmis kertomaan rakkaasta harrastuksestaan.
Marraskuussa valmistuneessa tallissa hirnahtelee kaksi ponia, 9-vuotias ruuna, Thunderman, ja 15-vuotias tamma, Biene. Elisa pujahtaa Bienen pilttuuseen. Tuore olki tuoksuu. Hevoset pörskivät tyytyväisyyttä.
– Marraskuuhun asti hevoset asuivat Kokkolan Isojärvellä. Oma talli on kyllä kiva, mutta nykyään näen ratsastuskavereitani harvemmin, hän naurahtaa.
Kouluratsastusta Elisa harjoittelee joka päivä, yleensä illalla, koulun jälkeen.
– Täällä käy valmentaja kerran viikossa. Lisäksi kuulun Pohjanmaan aluevalmennuksen b-renkaaseen.
Esteratsastustaitojaan Elisa kehittää Isojärvellä. Biene reissaa harjoituksissa mukana.
– Esteitä ei kotilaitumelle voi vielä laittaa, sillä rata vaatisi paremman pohjan. Sellainen on kuitenkin toiveissa. Haaveilen myös kenttäratsastuksen aloittamisesta. Pari vuotta pitää kuitenkin odottaa, sillä olen vielä liian nuori lajiin.

Vasikkakin
hyppii esteitä
Elisa hullaantui hevosista kolmisen vuotta sitten, jolloin hän asui äitinsä Eija Dorbekin kanssa vielä Virossa. Kokkolaan he muuttivat kesällä 2005. Biene kotiutui perheeseen melkein saman tien, Thunderman viime keväänä.
– Äiti hoitaa hevoset aamulla ennen töihin lähtöä. Minä en ehtisi, sillä pitää kiirehtiä koulubussiin. Päivät hevoset ovat ulkona, talvellakin. Otan ne sisälle, kun tulen koulusta kotiin. Illansuussa on ratsastuksen vuoro.
Viime kesän kouluratsastuskilpailut jäivät Elisalta väliin Bienen loukkaantumisen vuoksi. Kisakokemusta kuitenkin löytyy.
– Olin onneni kukkuloilla, kun sijoituin Virossa eräässä seurakilpailussa kolmanneksi. Vaikka Thunderman ja Biene hyppäävät molemmat, ovat ne hevosena hyvin erilaisia. Biene pitää kouluratsastuksesta, mutta Thundermanin hermot eivät kestä rauhallista menoa. Siinä virtaakin arabialaista verta.
Eläinlääkärin ammatista haaveileva Elisa on sinut lehmienkin kanssa.
– Minulla on navetassa oma hoidokkivasikka, Ängel. Ratsastaa sillä ei voi, mutta olen opettanut sitäkin hyppäämään. Touhuun piti totutella kävelemällä ensin maahan asetetun lankun yli. Kyllä sekin sitten teki loikan.

Keppihevosilla
kuivaharjoittelua
Hevoset täyttävät Elisan elämän niin, että muita harrastuksia ei tytön elämään juuri kuulu. Erikoinen sivupolku hevosharrastuksen ympärille on kuitenkin virinnyt: Elisa harrastaa keppihevosia.
– Teen niitä itse ja ostan muilta.
Innostuksen kipinä kimposi Villivarsa-lehden jutusta.
– Äidillä oli siihen aikaan oma keppihevonen, mutta se oli ruma, minkä vuoksi tein uuden. Nyt niitä on jo kuusi. Kaikilla on oma tarinansa ja sukunsa, sillä yksikään varsa ei ilmesty tyhjästä, nauraa Elisa.
Uljaan Jalo, GHH Atlas... Elisa pitää tarkkaa kirjaa keppihevosistaankin. Lelut ovat omiaan esimerkiksi kouluratsastuksen kuivaharjoitteluun.
– Yleensä keppihevosen tekee kuukaudessa, mutta jos oikein kiirehtii, niin valmista tulee viikossa. Kaava pitää suunnitella ensin paperille. Vasta sen jälkeen aletaan leikellä kangasta.
 
Jouni Nikula
KOKKOLA (KP)

Harrastukset
Parkout
Kilpatanssi
Friikkisirkus
Sarjakuvat
Sarjakuvat 2
Skeittaus
Virkkaa perhonen
Magna sarjakuvat
Elisa elää eläimille
Liikunta pitää mielen virkeänä
Hevoshullun tie vei alan oppiin
Pöytäkiekko jaksaa koukuttaa
Louekalliolla lautaillaan


Päätoimittaja:
Lassi Jaakkola

Toimitus:
Puh. (06) 8272 000 (keskus)
Fax. (06) 8220 208
Sähköposti: toimitus@kpk.fi


Kosila Digimedia