Pe 13.12. 04:13
Nimipäivä: Seija

Etusivu
Harrastukset
Ajankohtaista
Lemmikit
Viihde
Pelit
Tunnilla
Pelit
Tunnilla
Keskipohjanmaa

AjankohtaistaKilpailuMini GepardiKp24

Magna sarjakuvat
Elli Puukangas kiittelee viime vuonna saamaansa apurahaa, jonka turvin hän on voinut keskittyä sarjakuvien piirtämiseen. Puukankaan taidot on noteerattu myös valtakunnallisesti. Kuva: Clas-Olav SlotteElli Puukangas haaveilee sarjakuvista jopa työtä
Mummin tarinoista mangaa  
 


Lohtajalaisen Elli Puukankaan kädessä kynä on pysynyt ihan pikkuisesta saakka. Äskettäin Egmont Kustannuksen ja Stabilon manga-aiheisen piirustuskilpailun sarjakuvallaan Kettu ja korppi voittanut Puukangas toteaa, että pikku hiljaa vuosien varrella piirrokset alkoivat hahmottua sarjakuviksi, ja samalla lailla hiipien tuli myös manga mukaan paperille. Nyt manga on vienyt nuoren naisen niin mukanaan, ettei hän voisi kuvitella tekevänsä kuvataidetta vaikkapa gallerioiden ja kotien seinille.
Vaikka mangan juuret vievät Japaniin, tarinat Puukankaan sarjakuvissa ovat supisuomalaisia. Äidinäiti eli mummi kertoi lapsenlapsilleen suomalaisia kansantarinoita, joita sitten sovelsi mielensä mukaan. Näitä lapsuuden satuja Elli Puukangas käytti hyväkseen muun muassa Ketussa ja korpissa. Piirtäjä huomauttaa, ettei mangan tarinan tarvitse olla aiheeltaan japanilainen. Puukangas itse haluaa kuvittaa supisuomalaisia taruja, joita toki itse muokkaa mieleisekseen.
Elli Puukangas oli viisivuotias kun perhe muutti Helsingistä Lohtajan Marinkaisiin, isän synnyinkodin pihapiiriin, jonne perhe rakensi uuden pohjalaistalon vuosituhannen alkupuolella. Upeat kangasmetsät, meren läheisyys ja ympäröivä maalaiskylä inspiroivat edelleen. Elli muutti äskettäin kotoa ”kylille” ja asuu rivitalossa nyt Fuji-koiransa kanssa, joka on alaskanmalamuutti. Komea ja kookas rekikoira, sopiva kumppani luonnossa viihtyvälle tytölle.
Elli Puukangas myöntää, että hänelle läheiset eläimet näkyvät tuotannossakin. Aikaisemmin, ”hevoshullu-kautena”, Puukankaan sarjakuvissa seikkailivat hevoset ja upeat yksisarviset. Mutta nyt ne ovat saaneet tehdä tilaa koirille ja susille. Yhden hahmon esikuvana on tietysti Fuji-tyttö. Kyseessä ovat kuitenkin puhtaat mielikuvitushahmot, jotka piirtäjä nappaa olemassa olevista tarinoista.
– En halua matkia, mutta vaikutteita otan. Suurin vaikuttaja tyyliini on ollut ehkä Hopeanuoli, jota ihailin jo lapsena, kun äiti osti videon kotiin. Tavoitteenani on luoda omaperäinen tyyli, joista minut tunnistaa. Että niissä on oma juttu.

Poikkeava ruutujako
Japanilaiset mangat poikkeavat länsimaisista sarjakuvista painoasultaan, yleensä tarinat kulkevat yhtä lailla sarjakuvakirjan takakannesta etukanteen ja samoin ruutuja voidaan lukea oikealta vasemmalle.
Mistäs lukija sitten tietää, mistä aloittaa ja mihin suuntaan?
– Kyllä niissä yleensä on ohjeet, Puukangas naurahtaa. Hänen mukaansa suomalaiset kustantajat ovat suosineet länsimaista painoasua eli alusta loppuun ja vasemmalta oikealla. Nyt kun manga on tullut suomalaisille tutuksi ja harrastajia on enemmän, suomalaisetkin uskaltavat muuttaa kronologiaa.
Elli Puukankaan mukaan ruutujako on muutenkin mangassa omanlaisensa; sivu on oma itsenäinen kokonaisuutensa, joka hahmottuu tapahtumineen lukijalle tietynlaisena tunnelmana. Myös kuvakulmia vaihdetaan tiheästi. Varjostukset puolestaan tehdään pistevarjostuksena eli rasteripisteinä.
Puukankaan hahmot ovat upeita. Ei ihme, että taitava piirtäjä on saanut tehdä myös tatuointikuvituksia.
Puukangas käy Keski-Pohjanmaan kulttuuriopistoa Kälviällä kolmatta vuotta ja haaveilee jatko-opinnoista joko Taikissa Helsingissä tai Limingan sarjakuvalinjalla, mutta aika näyttää, minne hän päätyy. Lähinnä netissä esittäytynyt Puukangas on kuitenkin herättänyt myös suurten kustantamojen kiinnostuksen, ja parhaassa tapauksessa hänen kesätyönsä ensi kesänä on mangan piirtämistä – mutta neuvottelut ovat vielä kesken. Selvää kuitenkin on, että kyseessä on keskivertoa lahjakkaampi sarjakuvatyttö, jonka persoonassakin on jotain mangamaista.

Elli Puukangas sai viime vuonna Suomen Kulttuurirahaston Keski-Pohjanmaan rahaston 5.000 euron apurahan sarjakuvien piirtämiseen.

Harrastukset
Parkout
Kilpatanssi
Friikkisirkus
Sarjakuvat
Sarjakuvat 2
Skeittaus
Virkkaa perhonen
Magna sarjakuvat
Elisa elää eläimille
Liikunta pitää mielen virkeänä
Hevoshullun tie vei alan oppiin
Pöytäkiekko jaksaa koukuttaa
Louekalliolla lautaillaan


Päätoimittaja:
Lassi Jaakkola

Toimitus:
Puh. (06) 8272 000 (keskus)
Fax. (06) 8220 208
Sähköposti: toimitus@kpk.fi


Kosila Digimedia