Pe 13.12. 05:02
Nimipäivä: Seija

Etusivu
Harrastukset
Ajankohtaista
Lemmikit
Viihde
Pelit
Tunnilla
Pelit
Tunnilla
Keskipohjanmaa

AjankohtaistaKilpailuMini GepardiKp24

tanssin syke katkaisee koulurytmin
Bintou Korhonen perehdytti yläkoulun oppilaita afrotanssiin. Kuvassa vasemmalla Cecilia Pham. Kuva: Päivi KarjalainenAfrikkalaiset rytmit tempaavat irti arjesta
Tanssin syke katkaisee koulurytmin  
Kruunupyyssä oli vastassa tiistain aurinkoisena aamupäivänä hangon keksiäkin hymyilevämpiä naamoja, kun tanssi valloitti niin koulun, urheiluhallin kuin kunnan kokoontumistilatkin. Musiikki ja tanssi oli tämän vuoden teemapäivän aiheina, eikä niistä tingitty.
Päivän aikataulu oli tarkasti laadittu, ja jokaisen oppilaan oli tarkoitus päivän aikana tutustua viiteen ennalta valittuun työpajaan.
Tarjolla yli kahdenkymmenen workshopin listalla oli kaikkea afrotanssista painiin ja parkouraamisesta capoeiraan. Tanssin ja liikunnan lisäksi oppilailla oli mahdollisuus valita kieliä, esimerkiksi espanjaa ja kiinaa, sekä arkisempia aineita, kuten kuvataidetta tai kotitaloutta.
Hyvin toimivan ja oppilaiden kannatuksen taakseen saaneen teemapäivän takana ovat Tiina Lindquist ja Lilian Nygård, sekä Across Borders -niminen EU-projekti. Se on osa EU:n rahoittamaa Comenius-ohjelmaa. Comenius-hankkeiden tarkoituksena on tukea koulujen välistä monenkeskistä yhteistyötä, lisätä oppilaiden välisiä kontakteja ja edistää eurooppalaista ulottuvuutta opetuksessa, opettajien liikkuvuutta sekä eurooppalaisten kielten ja kulttuurien tuntemusta.
– Tanssiteemaan meitä innosti kova kiinnostus tanssia kohtaan koulun oppilaiden keskuudessa. Myös pojat ovat innostuneet tanssista, ja niille jotka eivät ole, on tarjolla myös muita liikunnallisia vaihtoehtoja, kertoo Lilian Nygård.
Ainakin rivitanssi on houkutellut poikia mukaan, samoin kuin afrikkalainen kulttuuri, johon johdattelivat Pape & Bintou -duo.
– Helsinkiläinen duo oli ilo saada tänne. Oppilaat vaikuttavat tosi tyytyväisiltä, Nygård kehuu.
Pape & Bintou oli yksi päivän erikoisvieraista. Se on senegalilaisen muusikon ja gambialaisen tanssijattaren muodostama kokoonpano, jotka esittelevät koulukonserteissaan ja työpajoissaan länsiafrikkalaista musiikkia ja tanssia.
Muusikko Pape Sarr kertoo, että heidän tavoitteenaan on saada kulttuurit kohtaamaan sekoittamalla suomalaista ja länsiafrikkalaista kulttuuria
– Päiväkodeissa lapset ovat saaneet esimerkiksi laulaa jotain tuttua suomalaista laulua, johon olemme sitten tehneet vaikkapa afrikkalaisen rytmin tai tanssin. Näin myös me opimme aina jotain uutta suomalaisesta kulttuurista, muun muassa djemben soittoa opettava Sarr kertoo.
Sarr kuuluu myös yhteen Euroopan ammattitaitoisimmista afrikkalaisyhtyeistä, Galaxyyn, joka soittaa senegalilaista pop-musiikkia. Hän on asunut Suomessa yli kymmenen vuotta, ja he ovat useita vuosia pitäneet lasten ja nuorten työpajoja ja koululaiskonsertteja ympäri Suomen.
– Kaustisen festivaaleilla olen ollut pariinkin otteeseen, joten ei tämä alue ihan outoa ole, Sarr kertoo.

Saisi olla
joka kuukausi

Aamupäivän aerobic-tunnilla huhkineet ja afrotanssin parissa viihtyneet kruunupyyläiset Jannika Tallgård ja Cecilia Pham, sekä teerijärveläinen Jennie Nykänen, ovat äärimmäisen tyytyväisen oloisia päivään.
– Tällainen päivä saisi olla joka kuukausi, Nykänen miettii.
Ruokatunnin jälkeen edessä tytöillä on vielä streetdancea, paritansseja, sambaa ja salsaa.
– Tosi jännittävää ja hauskaa kokeilla jotain ihan erilaista ja uutta, Tallgård lisää.
Pham on valinnut liikunnan lisäksi kiinan kielen, jonka tuntia hän odottaa innolla.
– Kiva päivä, ja pojatkin ovat osallistuneet tanssitunneille. Paitsi aerobicissa ei kyllä poikia näkynyt, hän lisää.
Lilian Nygård on todella iloinen päivän menestyksestä, ja siitä, että vierailevia opettajia saatiin mukaan.
– Tämä, jos joku, tuo hyvää henkeä kouluun ja vaikuttaa positiivisesti oppilaiden asenteisiin.
Yhteistyö Itävallan ja Alankomaiden kanssa jatkuu niin, että koululaiset kuvaavat oman teemapäivänsä, ja toimittavat nauhan yhteistyökouluille. Koulut saavat vinkkejä suomalaisten mallista oman teemapäivänsä järjestämiseen.
– Pian matkustamme yhteistyökouluihin pienellä oppilaiden ja opettajien joukolla kertomaan heille kulttuuristamme. Tämä on hyvää vuorovaikutusta, Nygård kertoo.

Laura Airola
KRUUNUPYY (KP)

 

Tunnilla
tanssin syke katkaisee koulurytmin
Sairaalapaidalla voittoon
Monipuolinen aikamatka


Päätoimittaja:
Lassi Jaakkola

Toimitus:
Puh. (06) 8272 000 (keskus)
Fax. (06) 8220 208
Sähköposti: toimitus@kpk.fi


Kosila Digimedia