Pe 13.12. 04:47
Nimipäivä: Seija

Etusivu
Harrastukset
Ajankohtaista
Lemmikit
Viihde
Pelit
Tunnilla
Pelit
Tunnilla
Keskipohjanmaa

AjankohtaistaKilpailuMini GepardiKp24

Nuorilla valinnan kevät
Ammatteja on moneen lähtöön kuten Arttu Kiviojan, Elina Hautalan ja Sanna Hännisen esittelemä juliste kertoo. Kuva: Antti SavelaElina menee lukioon, Arttu rakennuspuolelle Nivalaan
Nuorilla valinnan kevät  
 
Kuten monen muun nuoren Reisjärven yläastetta viimeistä luokkaa käyvien Elina Hautalan ja Arttu Kiviojan tiet kulkevat eri suuntiin yläkoulun jälkeen. Elina suuntaa muutaman kymmenen metrin päässä sijaitsevaan Reisjärven lukioon ja Arttu seutukunnan toiselle puolelle Nivalan ammattiopistoon ja sen rakennuspuolen linjalle.
– Minulle valinta oli loppujen lopuksi helppo. Olen kiinnostunut sellaisista oppiaineita, joita vain lukiossa voi opiskella, Elina tuumaa.
Arttu haluaa tehdä käsillä töitä.
– Rakennuspuoli oli itsestään selvyys. Olen pienestä pitäen näprännyt kaikenlaista. Haluan työskennellä rakennuksilla kuten monet sukulaiseni, Arttu kertoo valinnastaan.

Ammatti selviää
lukiossa

Elinan kiinnostuksen kohteita yläasteella ovat olleet historia, uskonto ja matematiikka. Hän aprikoi satsaavansa näihin aineisiin myös lukiossa. Ammattisuunnitelmia ei nuorella vielä ole.
– Ura selvinnee lukiossa. Olin myös kiinnostunut suorittamaan kaksoistutkinnon, mutta se ei ole Reisjärvellä mahdollista. Voi olla, että jatkan ammatillisilla kursseilla lukion jälkeen. Todennäköisin vaihtoehto lienee kuitenkin jatko-opinnot yliopistossa, Elina miettii lähitulevaisuuttaan.
Myös Arttu arvelee, että hän jatkaa Nivalan ammattiopiston jälkeen vielä opintojaan. Haaveena on rakennusmestarin ammatti.
Reisjärven yläasteen opinto-ohjaaja Sanna Hänninen kertoo, että tämän kevään yhteishaussa nuorten suosiossa ovat olleet lähihoitajan koulutusväylät Oulaisissa ja Ylivieskassa sekä rakennuslinja Nivalassa. Tavalliseen tapaan noin puolet 50 henkilön ikäluokasta jää Reisjärven lukioon.
Hännisen mukaan varhaisessa vaiheessa oleva valinta ei ole tuottanut kovin suuria vaikeuksia oppilaille. Monelle opiskelupaikka on ollut selvillä jo hyvissä ajoin.
Käytäväkeskusteluissa jatko-opinnoista puhutaan paljon. Elina ja Arttu kertovat kavereiden vaihtaneen paljon ajatuksia tulevaisuutensa suhteen, ja joillakin jatkosta päättäminen on ollut vaikea pähkinä purtavaksi.
 
Antti Savela
REISJÄRVI (KP)
 

Ajankohtaista
Ajankohtaista
Kamerat rauhoittavat
Amisautot
Menestystä essuilla
Vanhojenpäivä
HelmiLAN
Nuorilla valinnan kevät
Agrikolan Aviisi - kisa
Kauneusala kiinnostaa nuoria
Mopoautoilu
Ammattitaidon EM kisat
Koulukiusaaminen
Pientä lukiota puolletaan
Kisa viimeisistä kesätyöpaikoista


Päätoimittaja:
Lassi Jaakkola

Toimitus:
Puh. (06) 8272 000 (keskus)
Fax. (06) 8220 208
Sähköposti: toimitus@kpk.fi


Kosila Digimedia