Pe 13.12. 04:12
Nimipäivä: Seija

Etusivu
Harrastukset
Ajankohtaista
Lemmikit
Viihde
Pelit
Tunnilla
Pelit
Tunnilla
Keskipohjanmaa

AjankohtaistaKilpailuMini GepardiKp24

Vanhojenpäivä
Kalajoen vanhojen päivässä teatteria ja musiikkiakin
Ei pelkästään tanssiaiset  

 
 
Emilia Kääntä täyttää samppanjalaseja Pommacilla.
– Viime vuoden tanssit vahvistivat, että pitää harjoitella riittävästi. Näin olemme tehneekin, joten eiköhän se siitä, hän oli kuitenkin luottavainen.
Kalajoen lukion vanhojen päivän ohjelma on jo muutamana vuonna koostunut useammasta osasesta. Rehtori Riku Saksholm kertoi, että ohjelmassa on mukana tanssin lisäksi teatteria ja musiikkia.
– Kokonaisuuden rakentamiseen osallistuu viisi opettajaa, sillä tanssit harjoitellaan liikuntatunneilla ja lavasteet tehdään kuvataidetunneilla. Näytelmä käydään läpi draamaharjoituksissa. Vastaavanlaista yhdistelmää ei taida olla maamme muissa lukiossa, Saksholm arvioi.
Oppilaat saavat ohjelman valmisteluista yhden kurssin, josta puolet tulee liikunnasta, toinen puoli kuvataiteesta ja draamasta.
Vanhojen päivän perinne on pitkä. Kalajoella sitä vietettiin aikaisempina vuosina muun muassa linnanjuhlan mukaisesti, jolloin ”presidenttipari” otti vieraat vastaan.
– Vaatetus on korostunut siitä lähtien. Toisaalta se on hyväkin, koska hieno vaatetus ja hyvä käytös kulkevat käsi kädessä. Päivään sisältyy siis sopiva annos tapakasvatustakin, Saksholm kiitteli.
Vanhojen päivän juhlallisuuksiin osallistuminen on vapaaehtoista. Siinä oli Kalajoella tänä vuonna mukana lähes 60 oppilasta, kun vanhoja on 80.

Näytelmä
oppilaiden ideoima

Oppilaat vastaavat näytelmän suunnittelusta, käsikirjoituksesta, lavastuksesta ja musiikista. Opettajat ovat mukana opastamassa ja ohjaamassa.
Tänä vuonna aiheena oli Ranskan Aurinkokuninkaan Ludvig XIV:n syntymäpäiväjuhlat, joihin sisältyi kaikenlaista. Vallankumouskin oli kuvioissa mukana, vaikka todellisuudessa se ajoittui Ludvig XVI:n aikaan. Hauskassa näytelmässä oli sopivasti hyväntahtoista ja ajankohtaista huumoria.
Kuningas (Riku Lehtomäki) oli absolutisti, joka joi juhlapäivänään Trip-mehua. Vallankumous suisti hänet kuitenkin valtaistuimelta, mutta hän lupasi palata sinne takaisin vankeutensa jälkeen. Näytelmässä oli mukana sekä ykkös- että kakkosluokan oppilaita.
Lehtori Marja Saksholmin mukaan näytelmän aihe on joka vuosi erilainen, koska kunkin ikäluokan oppilaat ideoivat sen omalla tavallaan.
Lehtori Marja Sydänmetsä korosti, että vanhojen päivän ohjelmaa on valmistelu muun koulutyön ja koeviikon lomassa.
– Innostusta on kuitenkin riittänyt sekä oppilailla että opettajilla. Koko joukon vahvuus on lähennellyt sataa, hän sanoi.
Lehtori Vesa Joenväärän mukaan vanhoja tansseja oli viisi. Niitä oli harjoiteltu liikuntatunneilla. Toisena tanssiopettajana toimi lehtori Lotta Isopahkala.
– Ohjelma ei saa kestää liian kauan. Esityksen pituus saa olla korkeintaan 45 minuuttia. Tänä vuonna esityksiä oli neljä, Joenväärä kertoi.
Koska pojat ovat lukion oppilaiden joukossa vähemmistössä, kaikille tytöille ei riittänyt poikaparia, mutta se ei haitannut tunnelmaa.
Esitysten myötä ilmapiiri muuttui yhä vapautuneemmaksi, kun pääosan esittäjät alkoivat tottua joka kerta täpösen täynnä yleisöä olleeseen saliin.
Hienot asut ja hymynkare suupielessä todistivat, että kyseessä oli todellakin heidän oma juhlapäivänsä.
 
Heikki Gummerus
KALAJOKI (KP)

 

Ajankohtaista
Ajankohtaista
Kamerat rauhoittavat
Amisautot
Menestystä essuilla
Vanhojenpäivä
HelmiLAN
Nuorilla valinnan kevät
Agrikolan Aviisi - kisa
Kauneusala kiinnostaa nuoria
Mopoautoilu
Ammattitaidon EM kisat
Koulukiusaaminen
Pientä lukiota puolletaan
Kisa viimeisistä kesätyöpaikoista


Päätoimittaja:
Lassi Jaakkola

Toimitus:
Puh. (06) 8272 000 (keskus)
Fax. (06) 8220 208
Sähköposti: toimitus@kpk.fi


Kosila Digimedia