Pe 13.12. 04:11
Nimipäivä: Seija

Etusivu
Harrastukset
Ajankohtaista
Lemmikit
Viihde
Pelit
Tunnilla
Pelit
Tunnilla
Keskipohjanmaa

AjankohtaistaKilpailuMini GepardiKp24

Eläinlääkäri vastaa
Eläinlääkärillä
 
Eläinlääkäri Jussi Isotalo vastaa lukijoiden pieneläimiä koskeviin kysymyksiin.

Voiko koira tai kissa saada myyräkuumeen?
Myyräkuumetta ei ole todettu koirilla tai kissoilla. Ei siis ole syytä estää lemmikkiä kaivelemasta maata. Pitää kuitenkin muistaa, että paikoissa, joissa myyrät yleensä viihtyvät, kuten pelloilla ja rakennusten raunioissa, on usein myös käärmeitä, hometta, pölyä ja jopa nauloja. Siksi tällaisiin paikkoihin ei lemmikkiä kannata päästää, vaikka se mielellään sinne menisikin.
Muutenkaan kissa ja koira eivät levitä ihmiseen tarttuvia tauteja. Tästä poikkeus on raivotauti (rabies), mutta Suomessa sitä ei ole nykyään tavattu. Silti raivotautirokotus on pakollinen koirille. Myös ulkomaille loma- tai näyttelymatkalle lähtevä lemmikki on rokotettava asianmukaisesti. Tarvittavista rokotuksista on olemassa tarkat määräykset.

Tottuuko vanha lemmikki uuteen kissan- tai koiranpentuun?
Yleensä vanhempi eläin tottuu pentuun, vaikka ensimmäiset päivät voivat olla hankalia. Pentu kunnioittaa aikuista eläintä, mutta uskaltautuu jonkin ajan päästä esimerkiksi leikkimään sen hännällä. Tämä saattaa ärsyttää vanhempaa, joka voi murista tai läpätä pentua tassullaan.
Myös yhteinen ruokakuppi tai se, että pentu lähestyy aikuisen eläimen saalista voi aiheuttaa närää. Pentu on kuitenkin eläinmaailmassa sikäli erikoisasemassa, että vanhempi eläin ei yleensä koe sitä uhkaksi. Normaalisti aikuinen eläin siis jättää pennun rauhaan, eikä vahingoita sitä. Jopa kissat ja koirat, jotka ovat luontaisia vihollisia, voivat hyvin tottua elämään saman katon alla.
On silti ensiarvoisen tärkeää, että omistaja on tuntee vanhan lemmikkinsä tavat, sillä etenkin eri koiraroduissa on suuria eroja. Tiukan reviiritietoisiksi jalostetut ja koulutetut vartiokoirat saattavat olla hyvinkin aggressiivisia pentua kohtaan, ja voivat jopa surmata sen.

Onko eri koiraroduilla eri juoksuajat?
Koirarotujen juoksuajoissa ei ole merkittäviä eroja, mutta yksilölliset erot ovat suuret. Joillakin koirilla juoksuaika on kaksi kertaa vuodessa, toisilla vielä useammin. Samalla koiralla juoksuaika on aina samaan aikaan vuodesta.
Koiran kiima-aika on tiedettävä tarkkaan silloin, kun suunnitellaan juoksuajan ehkäisevän ruiskehoidon antamista. Ruiskehoito on nimittäin annettava eläinlääkärissä kuukautta ennen kiimaa. Ruiskehoito vaikuttaa siten, että koiran seuraava juoksuaika jää pois. Hoidolla ei ole sivuvaikutuksia, joten sen voi antaa koiralle säännöllisesti.
Myös yliaktiivisille uroskoirille on olemassa juoksuaikaa hillitsevä hoito. Sitä suositellaan käytettäväksi silloin, kun koira innostuu löytämään parittelukavereita kaikkialta, jopa sohvatyynyistä ja ihmisten jaloista.

Täytyykö koira pitää erossa muista koirista koko juoksuajan, jos ei halua pentuja?
Koiran juoksuaika kestää noin kolme viikkoa. Juoksuajan alun tietää siitä, että koira käy vähän rauhattomaksi, ja sillä voi olla punaista vuotoa. Juoksun ensimmäisellä viikolla raskaaksi tuleminen ei vielä ole erityisen todennäköistä. Jos pentuja ei haluta, on kuitenkin paras pitää koira erossa muista koko juoksuajan.

Miten toimia, kun akvaariokalat sairastuvat?
Jo kaloja hankkiessa kannattaa keskustella oikeasta ruokinnasta, puhtaanapidosta ja muusta tauteja ehkäisevästä hoidosta lemmikkiliikkeessä. Pitää muistaa, että tällaiset eksoottiset lemmikit vaativat vähän erityyppistä hoitoa kuin perinteiset kissat ja koirat.
Eläinkaupat ovat yleensä hyviä neuvonantajia eksoottisia lemmikkejä koskevissa asioissa ja osaavat myös kertoa, milloin on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen. Kalojen virkisteitä ja hoitotuotteita saa akvaarioliikkeistä ja eläinkaupoista, mutta varsinaiset lääkkeet pitää ostaa apteekista.
Kaloja lääkitessä täytyy olla todella tarkkana lääkkeen annostelussa, eikä ohjeannostusta saa ylittää. Lääkkeitä on sekä jauhemaisia että nestemäisiä. Myös lääkkeen voimassaoloaika pitää muistaa tarkistaa, sillä vanhentuneesta lääkkeestä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Tämä koskee tietysti kaikkien lemmikkien lääkkeitä.

Lemmikit
Eläinlääkäri vastaa
Koira tulee kotiin
Koiralle koti valmiiksi
Koiran kouluttaminen
Hyvär tavat koiralle
Koiralle aivojumppaa
Koira harrastaa
Tottelevainen koira
Koiran perustottelevaisuus
Oma lemmikkisi
Lemmikkikuvakisan voitto


Päätoimittaja:
Lassi Jaakkola

Toimitus:
Puh. (06) 8272 000 (keskus)
Fax. (06) 8220 208
Sähköposti: toimitus@kpk.fi


Kosila Digimedia